Je tandarts zegt dat je je verstandskiezen moet laten verwijderen. Maar ze doen geen pijn, zeg je, dus waarom zou je ze verwijderen? Tegenwoordig is het verwijderen van verstandskiezen een routine. Het is echter niet altijd nodig.

Preventieve inspanningen

Toch betekent het feit dat je verstandskiezen geen bron van pijn zijn niet dat er niets mis is. De tanden kunnen vastzitten, of een impact hebben. Dat betekent dat ze niet door je kaak en in je mond kunnen komen. Misschien is je mond te klein om er plaats voor te maken, of kunnen de tanden schuin groeien ten opzichte van andere tanden. Ze kunnen de tand ernaast beschadigen als ze er tegenaan drukken. Sommige tandartsen trekken gezonde kiezen om latere problemen te voorkomen. Naarmate je ouder wordt, worden de botten in je mond harder. Dat maakt je tanden moeilijker te verwijderen.

Als je lang wacht, kun je na de operatie problemen krijgen die variëren van hevige bloedingen en gebroken tanden tot ernstige gevoelloosheid en licht bewegingsverlies in je kaak. Deze problemen kunnen enkele dagen of een leven lang aanhouden.

Wanneer is verwijden nodig?

Wanneer verstandskiezen problemen veroorzaken, of röntgenfoto’s laten zien dat deze problemen zich in de toekomst kunnen voordoen, moeten ze getrokken. Andere goede redenen om ze te laten trekken zijn onder andere:

  • Schade aan andere tanden: Die extra kiezen kunnen je andere tanden rond duwen, wat pijn in de mond en bijtproblemen kan veroorzaken.
  • Kaakschade: Er kunnen zich cysten vormen rond de nieuwe tanden. Als ze niet worden behandeld, kunnen ze je kaak uithollen en de zenuwen beschadigen.
  • Sinusproblemen: Problemen met verstandskiezen kunnen leiden tot sinuspijn, druk en verstopping.
  • Ontstoken tandvlees: Het weefsel rond het gebied kan opzwellen en kan moeilijk schoon te maken zijn.
  • Gaatjes: Opgezwollen tandvlees kan zakken tussen de tanden creëren die bacteriën helpen groeien en gaatjes vormen.

Je tandarts kijkt naar de vorm van uw mond en de positie van uw tanden om een beslissing te nemen. Ook je leeftijd speelt een rol.