Als je tanden door koffie drinken of roken verkleurd zijn, kun je je daar flink aan storen. Gelukkig is er een oplossing voor gevonden: facings. Wat facings zijn en wat je er aan hebt, laten we je in deze blog zien.

Een hele verbetering

Voor een aantal jaar geleden had niemand er nog van gehoord, nu wordt het steeds normaler om een behandeling voor facings te laten doen. Toch zijn er veel mensen die niet precies weten wat een behandeling met facings inhoudt en wat de mogelijkheden zijn. Facings zijn een klein laagje over de eigen tand, deze verhullen een verkleuring of een lichte beschadiging. Het is een esthetische ingreep die pijnloos is en relatief snel uit te voeren is. Voor mensen die moeite hebben met de natuurlijke verkleuring van hun gebit, is een facing een hele verbetering. Ze voelen zich dan weer zeker en durven weer te lachen. Laat u informeren in de tandartspraktijk over het plaatsen van facings.

Keuzes

De methode van facings heeft een groot voordeel, je kunt namelijk je normale tanden behouden en toch een gebit als nieuw hebben. Er is geen tandtechnische ingreep nodig om je gebit weer mooi te maken. De behandeling kan een of meerdere verkleurde tanden weer wit maken. Er doorgaans keuze uit twee materalen voor de facings: porseleinen en composieten facings. Het voordeel van porselein is dat langer meegaat en mooi blijft, dit materiaal is relatief prijzig. Composieten facings zijn goedkoper, gemakkelijk te repareren en sneller te zetten. Dit materiaal gaat minder lang mee en verkleurt sneller. Beide materialen zijn een goede keuze als u weer een stralende lach wilt.

Lumineers

Een relatief nieuwe facing is de lumineer. Dit is een facing die zeer dun is, 0,2mm, waardoor dit maar een dun laagje rond je tanden is. Een lumineer maak je tanden permanent witter. Het mooie is, dat de lumineer ook de tanden beschermd. Dat zijn dus twee vliegen in een klap. Veel mensen maken al gebruik van lumineers.

Hoe gaat de behandeling?

Je gaat samen met de tandarts kijken welke kleur facing het best past bij jou. Natuurlijk kies je voor een bepaald materiaal. Als je kiest voor porselein, dan duurt het langer voor de facings geplaatst kunnen worden. Ze worden namelijk op maat gemaakt en dit moet gebeuren in een tandtechnisch laboratorium. Wanneer deze klaar zijn kunnen ze worden geplaatst. Je tanden worden bij het plaatsen van facings een beetje geslepen en behandeld met een zuur, dit zorgt ervoor dat de facings goed hechten. Met composieten facings kan de tandarts direct aan de slag.

Conclusie

Er zijn verschillende soorten facings waaruit je kunt kiezen: lumineers, composieten- en porseleinen facings. Elke soort heeft z’n voor en nadelen. Daarom is het goed je te laten informeren door een tandarts over de meest geschikte behandeling voor jou.