Mijn tand is afgebroken: Hoe ernstig is het en wat moet ik doen?
Geplaatst op
Voor de meeste mensen is het al moeilijk om langs te gaan bij hun tandarts. Dit komt door de vrees en de verhalen wat van kinds af aan al begint. Maar toch zou je minimaal 2 keer in het jaar de tandarts moeten bezoeken voor een halfjaarlijkse controle. Als je buiten deze controles zelf ontdekt dat je gebit is beschadigt of zelfs een tand afgebroken is, dan is het toch handig als je tandarts zelf opzoekt voor een afspraak. In deze blog lees je meer over schade aan het (kunst)gebit, vulling of door afgebroken tanden.
Een beschadiging aan het gebit of de vulling
Het is belangrijk om na een ontdekking van een beschadiging aan het gebit of vulling je tandarts op de hoogte te stellen. De gevolgen kunnen groter en pijnlijker zijn dan dat het eigenlijk lijkt. De gevolgen van een beschadiging of loszittende tanden kunnen zelfs uitlopen tot een wortelkanaalbehandeling. Dit kan komen door ernstige rottingen die de tandzenuw snel kunnen bereiken. Heb je tijdens de ontdekking niet erg veel pijn is het geen probleem om op de zelfde dag nog een afspraak te krijgen. Zorg er wel voor dat het binnen een week nagekeken kan worden.
Een stuk van mijn tand is afgebroken. Wat nu?
Voordat je meteen alle alarmbellen laat afgaan, is het belangrijk om zelf te kijken hoe ernstig het is. Er zijn namelijk meerdere scenario’s met verschillende gevolgen. Heb je door een klein ongelukje, een kleine tikje of doordat je te hard heb gebeten een klein stukje van je tand verloren dan is er meestal geen sprake van een spoedafspraak, tenzij de afgebroken tand erg los zit aan het gebit. Is je tand afgebroken is door een flinke tik en voelt het gevoeliger en losser aan dan normaal? Maak dan een spoedafspraak bij de tandarts zodat hij door middel van een spalk kan worden vastgezet. Hiermee voorkom je dat er niet een nog groter stuk afbreekt waardoor ook de zenuw kan blootliggen.
Mijn kunstgebit is beschadigd of afgebroken. Moet ik naar de tandarts?
Als er een stukje van je kunstgebit is afgebroken moet je altijd naar je tandarts gaan. Meestal kan de specialist het kunstgebit gemakkelijk repareren door bijvoorbeeld beide delen weer tegen elkaar te zetten. Probeer het kunstgebit niet zelf te repareren om kosten te voorkomen. Dit zorgt alleen maar voor hogere kosten en een langere duur van de reparatie.
Gerelateerde berichten
Wat zijn de voordelen van AvaDent digitale prothese?
Ook binnen de tandprothetiek vindt er de laatste jaren digitalisering plaats. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de digitale AvaDent prothese. Dit...