Wanneer je tand is afgebroken of je bent een tand verloren, dan is er soms een mogelijkheid dat de tandarts de tand voor je terug plaatst. Belangrijk hierbij is dat er snel wordt gehandeld. In dit blog leggen we je uit hoe je het beste kunt omgaan met een gebroken tand.

Wat moet je doen bij een gebroken tand?

Wanneer je tand gedeeltelijk of geheel afbreekt, let er dan op dat je het afgebroken stuk tand goed bewaard en met spoed naar de tandarts gaat om verdere problemen te voorkomen. Belangrijk is om de tand aan de bovenkant vast te houden en dus zo min mogelijk aan de wortel zit. Ook moet je de tand niet schoonmaken of desinfecteren. Stop de tand vervolgens in een beker met melk indien je dit in huis hebt. Mocht je geen melk in de buurt hebben liggen, dan kun je de tand onder de tong of tussen je wang en tandvlees houden. De tand dient namelijk vochtig te blijven. De tandarts kan beoordelen of het stuk tand weer aan de tand vastgeplakt kan worden. Indien dit niet lukt zal de tandarts een vulling gebruiken. Mocht je eigen tandarts niet bereikbaar zijn, neem dan contact op met een spoedgevallendienst.

Wat kan de tandarts doen bij een afgebroken tand?

De tandarts kan in sommige gevallen de uitgevallen tand terugplaatsen en verbinden met omringende kiezen of tanden. De tand groeit dan soms vanzelf weer aan. De komende tijd zal de tandarts regelmatig checken of er extra behandelingen nodig zijn om de tand te laten herstellen. Ook gaat de tandarts testen op gevoeligheid voor koude en warmte. In veel gevallen is helaas een wortelkanaalbehandeling nodig, aangezien de zenuw van de afgebroken tand is afgestorven.

Deze tips gelden uiteraard voor tanden uit een volwassen gebit. Bij het kindergebit komt er vanzelf een nieuwe (volwassen) tand voor terug.