De eisen voor ERP-software voor tandartsen zijn hoog. Gezondheidsgegevens moeten veilig worden bewaard en afspraken moeten worden beheerd. 

Tandartspraktijken zijn een bijzonder vakgebied vanuit ondernemend oogpunt. Facturering gebeurt hier deels bij de patiënten zelf en deels bij veel verschillende verzekeringsmaatschappijen. Naast uitgebreide functies voor facturering zijn een geïntegreerde CRM-module en HRM-functies vereist. 

Hoe tandartsen uiteindelijk kunnen profiteren van de introductie van ERP software voor tandartspraktijken, hoe ze zijn ontworpen en welke voordelen de individuele functies in de praktijk hebben, willen we op dit punt nader onderzoeken.

Tandartspraktijken en ERP-software

ERP-software is allang niet meer exclusief interessant voor productiebedrijven. Integendeel, de toepassingsgebieden zijn in de loop der jaren uitgebreid, zodat een ERP-systeem tegenwoordig in bijna elke branche kan worden gebruikt.  Dit is ook het geval in tandartspraktijken.

Naast de resource planning gaat het ook om het managen van contact met patiënten, het efficiënt maken van facturatie en het organiseren van het eigen personeel. Om deze reden zijn er tegenwoordig ook speciale ERP-systemen op de markt die zijn ontworpen voor tandartspraktijken. 

Deze bevatten al veel belangrijke functies voor tandartsen in hun standaardversies. Hiermee kunnen de individuele taken van deze sector vervolgens optimaal worden beheerst. Met een klassieke ERP-software kun je je eigen processen meestal maar onvoldoende in kaart brengen en daar gaat het om. 

ERP-software brengt alle processen digitaal in kaart en voegt de gegevens samen in een centrale database. Alle actoren in het gezelschap hebben hier dan toegang toe en kunnen ermee samenwerken. Dit zorgt voor snelle en lean processen, die uiteindelijk een enorme hoeveelheid resources besparen, die vervolgens elders winstgevend kunnen worden ingezet. 

ERP-functies en -modules voor tandartsen 

Op dit punt willen we een paar belangrijke functies en vereisten van een ERP-software voor tandartsen bekijken en hun voordelen in de praktijk benadrukken. Het doel is om duidelijk te maken waarom ERP pakketten noodzakelijkerwijs bij uw eigen bedrijf moet passen, of in dit geval uw eigen praktijk. 

Customer Relationship Management (CRM)

Een CRM-module bundelt alle maatregelen die een bedrijf neemt om zijn klanten te behouden. Tandartspraktijken gaan minder over klanten en meer over patiënten. Daarom moet het systeem op dit moment rekening houden met enkele speciale functies. Voor elke patiënt wordt een apart dossier aangemaakt, dat alle informatie over hen bevat. 

Naast gevoelige gezondheidsgegevens die speciale bescherming vereisen, vindt u er ook contactgegevens, facturen, afspraken, consulten, enz. De centralisatie van gegevens heeft als voordeel dat de zorgen van patiënten sneller verwerkt kunnen worden. Dit bespaart tijd, die vervolgens weer op de patiënten kan worden gebruikt. 

Ook afsprakenbeheer is geïntegreerd. Als een patiënt belt om een afspraak te maken, zijn de agenda’s van de respectieve artsen gemakkelijk toegankelijk. Afhankelijk van het type afspraak kan het dan precies worden weergegeven wanneer de capaciteiten ervoor beschikbaar zijn.

Human Resource Management (HRM)

Met een HRM-module kunnen alle zaken met betrekking tot personeel worden beheerd. Naast de planning van de personeelsinzet en het beheer van werk- en vakantietijden, maakt het systeem ook de ongecompliceerde aankondiging van nieuwe functies mogelijk. Hiervoor worden sjablonen voor vacatures in het systeem opgeslagen, die vervolgens eenvoudigweg moeten worden gevoed met de juiste gegevens. 

Dankzij interfaces met jobportals kunnen deze vervolgens direct worden gepubliceerd. Inkomende sollicitaties zijn net zo makkelijk te verwerken en afspraken voor sollicitatiegesprekken zijn goed te vinden. Om dit te doen, heeft het systeem eenvoudig toegang tot de afsprakenkalenders van de respectieve besluitvormers en zoekt het naar gratis afspraken. 

Rekening

Factureren kost vaak veel tijd. Diensten die door de verzekering van patiënten worden gedekt, moeten rechtstreeks aan de respectieve verzekeringsmaatschappijen in rekening worden gebracht. Voor dit doel biedt het systeem alle industriestandaard formulieren, zodat de facturering gemakkelijk en efficiënt kan worden uitgevoerd, ongeacht de respectieve verzekering. 

Daarnaast zijn er diensten die de patiënt zelf betaalt of waarvoor een toeslag nodig is. Hiervoor zijn ook passende templates beschikbaar, waarmee snel een bijbehorende factuur kan worden aangemaakt. Alle processen kunnen ook direct worden overgezet naar de boekhouding. Dat scheelt een enorme administratieve inspanning. 

Vind ERP-software voor uw eigen tandartspraktijk

De ERP-markt zit vol met verschillende systemen van verschillende leveranciers. Daarom is het belangrijk  om te weten wat er precies gezocht wordt en wat je eigen ERP-pakket moet doen. Ook moeten alle randvoorwaarden voor het project worden gesteld. Dit geldt voor het budget, het tijdsbestek, het gewenste licentiemodel en ook alle benodigde functies. 

Dit laatste moet worden vermeld en geprioriteerd. Al deze informatie is gebundeld in een specificatieblad. Hierdoor blijft de focus tijdens de zoektocht en begrijpen potentiële aanbieders beter wat voor jou belangrijk is. Met onze vergelijkingstool op ERPoverzicht.nl kunt u vervolgens direct een verscheidenheid aan systemen op de markt vergelijken.