Veel mensen ondervinden problemen als gevolg van gele tanden. Naast de onderliggende gezondheidsproblemen tast het ook vaak het zelfvertrouwen aan. Hoewel er talloze oorzaken zijn voor dit probleem, zijn er gelukkig ook genoeg verschillende oplossingen. De meeste oplossingen kun je gewoon kopen en thuis zelf toepassen. Het is echter ook mogelijk om de hulp van een tandarts in te schakelen. In deze blog kijken we naar de verschillende oplossingen en wat een gespecialiseerde tandarts wellicht kan bijdragen aan blekere tanden.

Risico’s van een zelfbehandeling

Van behandelingen met azijn, bepaalde fruitsoorten tot het gebruiken van ‘geactiveerde steenkool’. Binnen een paar minuten Googlen heb je een tiental uiteenlopende methodes om zelf eenvoudig je tanden te bleken. Als je zelf aan de slag gaat met een van deze methoden is het heel goed mogelijk dat je je tanden verder beschadigt, ook al worden ze misschien wel witter. Neem bijvoorbeeld speciale tandpasta om je tanden witter te maken. Het is in principe een veilige behandeling, maar gebruik je het te vaak, of poets je met een foute techniek, dan kan het de beschermende laag en je tandvlees beschadigen. Over het algemeen zal een tandarts je vertellen weg te blijven van de volgende bleekmethodes:

  • Alle bleekmethodes met lasers en lampen

Studies hebben aangetoond dat lasers je tanden niet witter maken en in het slechtste geval de zenuwen in je gebit beschadigen, waardoor je tanden verder kapot gaan.

  • Blekende spoelingsmiddelen

Je mond spoelen met een blekende stof is niet effectief genoeg om je tanden daadwerkelijk witter te maken, maar je stelt wel je tandvlees regelmatig bloot aan bleek. Dit is schadelijk voor de gezondheid van je tandvlees.

  • Pasta’s van bepaalde fruitsoorten

Een pasta van bijvoorbeeld citroen die je op je tanden smeert maken je tanden witter door de buitenste laag weg te slijten. Zodoende komt de onderliggende, wittere laag bloot te liggen.

Tanden laten bleken door een tandarts

Het is verstandig om een gespecialiseerde tandarts te laten helpen bij het bleken van je tanden. Ten eerste is een tandarts een professional met de juiste kennis van (jouw) tanden om een gedegen advies te geven. Ten tweede maken ze vaak gebruik van een bitje waar ze professionele bleekgel op plaatsen. Op deze manier blijft de gel op je tanden en komt het niet in contact met je tandvlees. Uiteraard zijn de kosten wel wat hoger dan bij standaard thuisbehandelingen, maar de resultaten zijn zekerder en de procedure is veiliger voor je gezondheid. Kijk voor meer informatie eens op de website van Evident Mondzorg. Dat is onder andere een tandarts in Veghel met een specialisatie in tanden bleken.