Een stralende lach is een sieraad en met facings kun je die weer terugkrijgen. Veel mensen vragen zich af hoe een tandartsbehandeling voor facings eigenlijk werkt. In deze blog duiken we in de wereld van de facings om duidelijk te maken hoe het werkt.

Wanneer heb ik facings nodig?

Facings worden meestal op het gebit geplaatst om het mooier te maken. Het zijn schildjes van composiet of porselein. Dit is echt een esthetische ingreep. Veel mensen zijn onzeker over hun gebit. Dit kan komen doordat ze veel naar sterren op tv en modebladen kijken, zij hebben allemaal een schijnbaar perfect gebit. Wanneer mensen zich vergelijken met deze halfgoden op tv, dan zien ze verschil met hun eigen tanden en die van de sterren. Een tandarts kan veel esthetische resultaten behalen met facings, zoals spleetjes tussen de tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, scheve tanden verbergen en tanden die verkleurd zijn weer een witte kleur geven. Het gaat er bij facings dus om dat er een maskering plaatsvindt van schoonheidsfoutjes.

Soorten facings

Er bestaan twee soorten facings die tandartsen vaak gebruiken: facings van composiet en porselein. Ze kennen beiden een andere behandelingsmethode, daarover later meer. Eerst zetten we de voor- en nadelen van de twee materialen voor je op een rij.

Porseleinen facings

Voordelen

  • Facings van porselein verkleuren niet
  • Porselein komt in vele kleuren en dit biedt veel mogelijkheden

om kleur te kiezen

  • Dit materiaal gaat lang mee
  • Er is maar weinig onderhoud nodig

Nadelen

  • Porseleinen facings zijn prijzig
  • Er is vaak een behandeling nodig om de facings te plaatsen

Composiet facings

Voordelen

  • Deze facings zijn goedkoper dan porselein
  • Zijn in 1 behandeling te plaatsen

Nadelen

  • Composieten facings verkleuren sneller
  • De levensduur van composieten facings is korter

De behandeling met facings

De twee soorten materiaal hebben een andere behandeling nodig.

Porseinen facings

Bij het plaatsen van porseleinen facings slijpt de tandarts een minuscuul laagje van het glazuur van de tand af, waardoor de facing goed over de tand past en het comfortabel aanvoelt. Er wordt van je tand een afdruk gemaakt, zodat de facing later goed aansluit op de tand. Ook wordt er goed gekeken naar de kleur, vorm en grootte van je andere tanden. Bij het tweede bezoek aan de tandarts wordt de nieuwe facing geplaatst.

Composiet facing

Bij deze behandeling wordt de tand met een zuur behandeld, daardoor wordt deze ruwer. De facing hecht hierdoor goed op de tand. Deze facing wordt vervolgens laag voor laag aangebracht en past bij de rest van je tanden.

Kosten

Een groot deel van de kosten moet je zelf vergoeden. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, kun je mogelijk een deel van de kosten terugkrijgen uit deze verzekering.

Risico’s

Er zitten eigenlijk geen risico’s aan het plaatsen van facings. Ze blijven meestal een groot aantal jaren zitten. Het kan zijn dat je gewoontes hebt, die de levensduur van facings verminderen, denk daarbij aan tandenknarsen of nagelbijten. Het kan zijn dat hierdoor een facing loskomt. Wanneer dit gebeurd, neem dan altijd contact op met de tandarts. Ook wanneer je na de plaatsing klachten hebt die niet over gaan.