Tandartsen combi

Welke tandartskosten vallen onder de basisverzekering?

tandarts

Welke tandartskosten vallen onder de basisverzekering?

Geplaatst op

Veel mensen hebben een aanvullende verzekering afgesloten bij de zorgverzekeraar. Met deze aanvullende verzekering en soms zelfs een aanvullende tandartsverzekering worden veel van de tandartskosten vergoed. Alleen welke kosten bij de tandarts vallen onder de basisverzekering? In deze blog behandelen we de vergoeding van tandartskosten vanuit de basisverzekering.

Kinderen tot 18 jaar

Bij kinderen en jongeren die jonger zijn dan 18 jaar, worden bijna alle tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Kosten bij de tandarts die voor deze doelgroep worden vergoed zijn:

  • Periodieke controle
  • Reinigen van het gebit
  • Fluoridebehandelingen
  • Rontgenfoto’s
  • Vullingen plaatsen of sealen
  • Wortelkanaalbehandelingen

Orthodontie en beugels vallen niet onder de basisverzekeringen voor kinderen tot 18 jaar. Als je deze kosten voor je kind vergoed wilt hebben, dan moet je als ouder een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Voor de vergoeding van orthodontiekosten dien je wel toestemming te hebben van de zorgverzekeraar. Informeer voor deze tandheelkundige behandelingen daarom altijd eerst bij je zorgverzekeraar of deze kosten vergoed worden.

Volwassenen vanaf 18 jaar

Mensen vanaf 18 jaar moeten een aanvullende tandartsverzekering afsluiten om tandartskosten vergoed te krijgen. Van een vergoeding uit de basisverzekering is alleen sprake in een aantal gevallen:

  • Chirurgische hulp door de kaakchirurg
  • Röntgenonderzoek voor deze chirurgische hulp
  • Ernstige aandoeningen van het kaak-tand-mondstelsel

Informeer in dit soort gevallen bij de praktijk en zorgverzekeraar of de kosten van de behandeling onder de basisverzekering vallen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Aanvullende (tandarts)verzekering

De zorgverzekeraars in Nederland hebben verschillende soorten tandartsverzekeringen. Bij het vergelijken van deze verzekeringen, is het belangrijk om na te gaan hoeveel tandartskosten je de afgelopen jaren hebt gehad. Natuurlijk kun je vooraf nooit inschatten hoeveel de tandartskosten voor het volgende jaar zullen bedragen. Wel is het met de bedragen van de afgelopen jaren mogelijk om een redelijke inschatting te maken. Zo kies je het tandartspakket dat het beste bij je past.

Gerelateerde berichten

digitale AvaDent protheses

Wat zijn de voordelen van AvaDent digitale prothese?

Ook binnen de tandprothetiek vindt er de laatste jaren digitalisering plaats. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de digitale AvaDent prothese. Dit...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden