Het is al vele jaren bekend dat roken slecht is voor je algemene gezondheid. Het kan leiden tot ademhalingsproblemen, een grauwere huid en in het ergste geval longkanker. Daarnaast kan het ook tot een hoop negatieve gevolgen leiden voor je gebit en mondgezondheid. Maar wat zijn deze negatieve effecten precies? In deze blog lees je er meer over!

Slechte adem

Een van de duidelijkste problemen waar ook anderen last van hebben is de slechte adem die gepaard gaat met roken. Door de stoffen in sigaretten krijg je vrijwel automatisch een slechtere adem. Dit wordt over het algemeen als onprettig ervaren door de omgeving, terwijl je het zelf niet eens hoeft te merken.

Verkleuring van de tanden

Na verloop van tijd kunnen je tanden verkleuren door de stoffen die in de sigaretten, sigaren of joints zitten. Over het algemenen worden ze grauwer en geler. Voor veel mensen is dit al een reden om te stoppen met roken, of ze laten bij een tandarts bleekbehandelingen uitvoeren. Dit betekent uiteraard niet dat je de onderliggende problemen oplost.

Verhoogd risico op tandvleesproblemen

Roken en andere tabakgerelateerde producten kunnen leiden tot tandvleesproblemen doordat het de aanhechting van je kaakbot en het weefsel op je tanden aantast. Specifieker gezegd heeft roken een hinderende werking op de normale functie van je tandvlees. Deze hinderende werking maakt rokers vatbaarder voor infecties, zoals ontstoken tandvlees. Daarnaast lijkt het een negatieve invloed te hebben op de bloeddoorstroming, wat weer negatief doorwerkt op het herstel van wondjes in de mond.

Verhoogd risico op witte plekjes in de mond

Een ander probleem dat bijzonder vervelend kan zijn is de aanwezigheid van witte plekjes in je mond. Hoewel deze niet direct schadelijk hoeven te zijn, is het wel bijzonder vervelend. Daarbij zou het in combinatie met rode plekjes een indicator kunnen zijn van een vroeg stadium van mondkanker. In dit geval moet je direct een tandarts raadplegen.

Meer info?

Voor meer informatie kun je het beste een gespecialiseerde tandarts benaderen, zoals de tandartsen van Dental Network. Zij hebben jaren ervaring met mondgezondheid en kunnen informatie verschaffen over de risico’s van roken en wat je kunt doen als je gezondheidsproblemen hebt opgelopen als gevolg van roken.