Mondzorg is ontzettend belangrijk. Kiespijn of zenuwpijn kunnen je leven tot een ware hel maken. Je bent namelijk continu in een kwelling waar je zelf niets aan kunt veranderen. Je zult naar een tandarts moeten gaan. In Nederland is dit geen enkel probleem, we hebben immers bijna allemaal standaard een zorgverzekering. In Amerika ligt dit net even anders, wat voor veel problemen zorgen. In deze blog gaan we het hebben over waarom we blij mogen zijn met de Nederlandse mondzorg en tandheelkunde.

Ongelijkheid

In Nederland zijn we gewend om veel belasting te betalen en daar veel voor terug te krijgen: we hebben fantastische wegen, fantastische scholing en een onwijs goed zorgsysteem. We klagen natuurlijk veel hierover in het kleine landje: niets is goed genoeg! Feitelijk is het zo dat we vrij weinig te klagen hebben als we kijken naar hoe andere landen het aanpakken. Als we kijken naar alle landen ter wereld, doen we het toch verrekte goed voor zo’n klein kikkerlandje. In Amerika is de insteek een stuk individualistischer. Dit zorgt ervoor dat je in Amerika als individu een stuk meer kunt verdienen maar wel tegen een prijs. De prijs is dat je veel meer zelf moet nadenken over de onverwachte kosten. De staat houdt je geen hand boven het hoofd. Voor mensen die veel verdienen is dit geen probleem, ze zijn hopelijk slim genoeg om wat geld achter de hand te houden voor onverwachte kosten. Voor minderbedeelden is dit echter een probleem. Omdat de zorg niet gestructureerd is vanuit de overheid, worden ziekenhuizen en medische beroepen uitgeoefend als bedrijven met een winstoogmerk. Je hoeft dus niet raar op te kijken als je 500 euro moet betalen voor het trekken van een verstandskies. Vooral voor studenten is dit een probleem. Zij hebben al de last van ontzettend hoge kosten aan educatie, dat ze de tandarts vaak willen uitstellen. 

Kennis

“Beter” is natuurlijk een zeer subjectieve term. De Verenigde Staten staan hoog aangeschreven als het staat om de kwaliteit van de behandelingen. Je moet een goed diploma hebben om tandarts te worden. De voornaamste reden dat de mondzorg hier beter is, heeft dus niet per se met kwaliteit te maken maar met de beschikbaarheid voor de algehele bevolking. In Nederland is elke behandeling mogelijk die ook in de VS beschikbaar is, en dat voor een schrijn van de kosten in de VS.