Tandartsen combi

Tandenborstel delen: slecht idee

tanden poetsen

Tandenborstel delen: slecht idee

Geplaatst op

Uit onderzoek van de Oral Health Foundation en Philips is gebleken dat meer dan een kwart van alle Britten bereid is om hun tandenborstel te delen. Circa 26% van de ondervraagden gaf toe dat zij hun tandenborstel zouden delen met een familielid, vriend, partner, buurman of beroemdheid.

Jongeren en mannen lenen eerder een tandenborstel uit

Uit de peiling blijkt dat mannen aanzienlijk meer geneigd zijn om iemand anders hun tandenborstel te laten lenen (32%) dan vrouwen (20%).

Jongere volwassenen zijn ook bijna twee keer zo bereid om hun tandenborstel te delen (55%) als hun ouders (30%), en ongeveer vier keer zo open om dit te doen dan hun grootouders (13%).

Waarom niet je tandenborstel delen?

De Oral Health Foundation wil mensen waarschuwen om hun tandenborstel vooral niet te delen. Dit kan namelijk tot diverse gezondheidsproblemen leiden. Veel verschillende soorten bacteriën kunnen zich via de mond naar de longen, maag en dieperliggende organen verspreiden. Deze bacteriën kunnen zich via een tandenborstel van mond tot mond verder verspreiden. Hierdoor leidt het borsteldelen tot een groot gezondheidsrisico.

Poest met eigen elektrische tandenborstel

Ook Nederlandse tandartsen raden het delen van de tandenborstels sterk af. “Als kindertandarts in Amsterdam zie je soms wel eens schrijnende situaties, waarbij ouders te weinig geld hebben. Voor een optimale mondhygiëne poets je met een eigen elektrische tandenborstel. Het liefst één die roterend en pulserend werkt, hiermee verwijder relatief veel bacteriën en tandplak. Wanneer je deze elektrische tandenborstel niet kunt betalen, dan is gebruik van een handtandenborstel beter dan er één te delen.” Aldus een tandarts uit Amsterdam.

Vervang ook regelmatig je eigen tandenborstel

Het is belangrijk om je eigen tandenborstel te gebruiken en deze regelmatig te vervangen. Bij het afspoelen onder de kraan verwijder je de meeste bacteriën, echter kunnen er steeds meer achterblijven. Vervang de borstel of het opzetstuk van je tandenborstel daarom minimaal één keer per drie maanden.

Reinig bij het tanden poetsen ook je tong en het tandvlees. Bacteriën kunnen zich hier ook ophopen, gebruik hiervoor een tongschraper of je tandenborstel. Spoel deze hulpmiddelen na gebruik goed af.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden