Tandartsen combi

Nuttige tips voor een goede mondverzorging

tandarts

Nuttige tips voor een goede mondverzorging

Geplaatst op

Voor een goede mondverzorging is het vanzelfsprekend van belang om regelmatig de tandarts te bezoeken. Tijdens deze periodieke controles wordt uw gebit gecheckt en komen eventuele gebitsproblemen tijdig naar voren. Toch zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om je gebit goed te verzorgen. In deze blog behandelen we een aantal tips en activiteiten voor een goede mondverzorging.

Tweemaal per dag tanden poetsen

De meest gehoorde tip voor een goede verzorging van het gebit is tanden poetsen. Iedere ochtend en iedere avond voor het slapen gaan minimaal twee minuten de tanden poetsen. We raden het hierbij aan om fluoride tandpasta te gebruiken. Dit soort tandpasta is minder goed oplosbaar in zuur en maakt het tandglazuur sterker. Verder raden we het aan om kort voor het tanden poetsen en na het tanden poetsen geen zure producten meer te nuttigen. Het zuur van deze producten tast je tandglazuur namelijk aan, waardoor je gebit sneller slijt.

Elektrische tandenborstel

Met het poetsen van je tanden is een elektrische tandenborstel het meest effectief. Dit type tandenborstel maakt automatisch al de juiste poetsbeweging, waardoor je weinig meer fout kunt doen. Beweeg de elektrische tandenborstel richting alle plekken van je gebit en alle tanden worden meegenomen bij het poetsen. Zowel kinderen als volwassenen zien minder op tegen het tanden poetsen met een elektrische tandenborstel, aangezien het minder moeite kost. Een echte aanrader dus!

Tandenstoker, rager of flosdraad

Alleen de tanden en kiezen zelf poetsen is helaas niet voldoende. Met name tussen de tanden en kiezen gaan etensresten en bacteriën zitten, waardoor er tandplak ontstaat. Deze plekken worden helaas niet meegenomen met het tandenpoetsen, ook niet met een elektrische tandenborstel. De tandarts raad het dan ook aan om tanden te flossen of een tandenstoker of rager te gebruiken. Als een tandenstoker past in de ruimte tussen je tanden en kiezen, dan is dit een goede oplossing. Tanden stokers zijn eenvoudig om mee te nemen en je hoeft alleen maar zacht heen en weer te gaan met de stoker. Minder ruimte tussen je tanden en kiezen? Flosdraad past dan perfect! Als je juist veel ruimte hebt tussen kiezen en tanden, dan zijn juist ragers perfect om alle ruimtes in je gebit mee te nemen.

Maximaal 7x per dag eten/drinken

Eten en drinken met zuur tast helaas het tandglazuur aan, waardoor het gebit sneller slijt. Het slijten van je gebit door dit soort zuren noemen we tanderosie. Het gaat hierbij niet alleen om hoeveel van deze zure producten je nuttigt, maar ook hoe vaak. Hoe vaker je zure producten nuttigt, des te langer blijft het zuur in je mond en des te groter is de kans op tanderosie. We raden het daarom aan om maximaal 7x per dag zure producten te nuttigen, zodat je gebit voldoende tijd heeft om te herstellen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden