Snurken is heel vervelend, niet alleen voor jezelf maar ook zeker voor een eventuele bedpartner. Het kan voor problemen zorgen als het erger wordt. Gelukkig bestaan er enkele manieren waarmee je vrij eenvoudig de kans op snurken vermindert.

 

Gewichtsverlies

Overgewicht is een belangrijke oorzaak van snurken. De kans op snurken is twee keer zo groot als je teveel kilo’s meetorst. Het extra vet rond de luchtwegen kan druk uitoefenen, waardoor de ademhaling verslechtert. Probeer dus wat kilo’s kwijt te raken als je geluid maakt tijdens het slapen.

 

Ga anders liggen

Slaap je vooral op je rug? Probeer dan eens een andere houding aan te nemen wanneer je in slaap probeert te komen. De zijligging is voor de ademhaling het beste. In het begin zal het onwennig zijn, dus het kan helpen om wat hulpmiddelen te gebruiken om jezelf in de juiste houding te dwingen.

 

Verander eet- en drinkgewoontes

Snurk je meer als je alcohol hebt gedronken? Dat is heel goed mogelijk. De alcohol zorgt ervoor dat de spieren rond de keel ontspannen, waardoor de kans om snurken groter is. Drink ook voldoende water, zodat al je slijmvliezen goed blijven functioneren. Ben je ook gevoelig voor lactose of heb je een glutenallergie? Mijd deze producten zoveel mogelijk, zodat ze geen ontstekingen in de neus en keel kunnen veroorzaken. Hoe minder soepel de luchtdoorvoer is, hoe groter de kans op snurken.

 

Vocht en luchtvochtigheid

Droge lucht in je slaapkamer kan snurken verhevigen.  Zorg voor een luchtbevochtiger wanneer de lucht droog lijkt. Zo smeer je indirect je eigen luchtwegen. Heet water kan ook helpen om de boel te openen, probeer bijvoorbeeld eens vlak voor het slapen gaan je hoofd een tijdje boven een bord met kokend water te houden. Zo verwijden de luchtwegen en worden ze gereinigd.

 

Lekker slapen

Als je moe en uitgeput bent zijn de spieren rond je keel dat ook. Zorg dus dat je voldoende slaapt, het liefst tussen de zeven en negen uur per nacht. Zo ben je zeker van actieve spieren in de regio van de nek.

Houd het snurken toch aan? Maak dan een afspraak bij een specialist. Meestal kun je met MRA beugel geholpen worden.