Als de tanden en kiezen van je kind door beginnen te komen, is het tijd voor het eerste echte bezoek aan de tandarts. Vaak is dat erg spannend voor je kind. Daarom zijn hier vier tips voor het allereerste tandartsbezoek.

Bereid je goed voor

Het eerste tandartsbezoek is meestal als kinderen ongeveer twee jaar oud zijn. Onze eerste tip: neem je kind voor die tijd een paar keer mee naar de tandarts tijdens je eigen afspraak! Zo kan je kind aan de tandarts en de praktijk wennen. Leg van te voren uit waar je heen gaat en hoe het er uit ziet. Doe hetzelfde bij de eerste afspraak van je kind en leg ook uit dat de tandarts in zijn of haar mond wilt kijken.

Tel de tanden

Bij het eerste bezoek kan je kind echt wennen aan het plaatsnemen in de grote tandartsstoel en dat de tandarts in de mond wilt kijken. Meestal telt de tandarts bij het eerste bezoek de tanden en vindt er geen echte behandeling plaats. Na het eerste bezoek wordt – net als bij volwassenen – geadviseerd om twee keer per jaar langs de tandarts te gaan voor een periodieke controle.

Een kindertandarts

Als je kind tandartsangst heeft, kan een tandarts die hierin gespecialiseerd is uitkomst bieden. Een kindertandarts heeft hier ruime ervaring mee en een opleiding gevolgd om jonge kinderen die bang voor de tandarts zijn te helpen. De tandarts stelt het kind gerust en neemt extra de tijd om alles rustig uit te leggen en het kind te laten wennen aan de omgeving en de tandarts. Daarnaast gebruikt de tandarts allerlei leuke attributen om het kind om zijn of haar gemak te stellen. Denk hierbij aan speelgoed, een verhaaltje of een knuffelbeer.

Gaatjes

Mocht het gebeuren dat je kind een gaatje heeft, dan zal de tandarts een behandeling moeten uitvoeren. Net als bij het eerste bezoek, is een goede voorbereiding het halve werk. Leg van te voren uit dat de tandarts de pijn weg wilt halen, bijvoorbeeld door te zeggen dat de tand ‘ziek’ is, en hij hem beter gaat maken. Als er een verdoving nodig is, dan laat de tandarts de tand ‘slapen’. Zo weet je kind wat er te wachten staat zonder dat het allemaal erg eng klinkt.

Een tandarts die ervaring heeft met tandheelkunde en gebitsgezondheid is belangrijk voor jou, en je kind in het bijzonder. Zelf hebben we zeer positieve ervaringen met tandarts Amsterdam. Neem voor meer informatie of het maken van een eerste afspraak contact op met de praktijk.