Iedereen kent het gevoel naar de tandarts gaan wel. Sommige hebben er alleen last van gehad tijdens hun kinderjaren, maar de meeste die hebben er nog steeds last van: angst voor de tandarts. Meer dan 40% geeft aan bang te zijn om alleen al een bezoek te brengen aan de tandarts. Een kleine deel van dat 40% geeft zelf aan bang te zijn dat ze nooit meer de tandarts te bellen. Waar komt die angst vandaan en hoe kan je deze weghalen? Tandarts Zaandam helpt je graag.

Waar komt de angst vandaan?

Angst voor de tandarts kan komen door verschillende redenen. De meest voorkomend zijn: traumatische ervaringen en verhalen die familieleden, kennissen of vrienden met je delen. Vooral tijdens de kinderjaren word je misschien bang gemaakt door ouders of leeftijdsgenoten. Maar ook je eigen ervaringen spelen een rol, bijvoorbeeld een pijnlijke ervaring bij de kindertandarts. Bij teken- en horrorfilms worden tandartsen ook vaak in het kwaad daglicht gezet.

Kan een tandarts de angst weghalen?

Een tandarts kan een belangrijke rol spelen in het weghalen van je angst tijdens een bezoek. Maar je moet ook eerlijk zijn tegen je zelf: een tandarts kan geen magische spreuk uitspreken zodat je angst verdwijnt. Het minste wat je tandarts van je kan doen, is een vertrouwensband met je opbouwen en zorgen dat je angst daardoor minder wordt. Natuurlijk bezitten niet alle tandartsen deze eigenschap. De tandarts kan wel zo goed en helder mogelijk communiceren met zijn patiënt. Zowel voor de operatie als tijdens de operatie. Wanneer een patiënt weet wat er gaat gebeuren, dan zal hij minder stress hebben, omdat de fantasie altijd erger is dan de realiteit. Natuurlijk hoeft niet alles vertelt te worden, alleen de globale strekking. Te veel details kunnen ook verontrustend werken.

Wat kan jij als patiënt doen?

Als patiënt moet je natuurlijk waar nodig aangeven en luisteren. Communicatie is wederzijds, jij kan aangeven waar je last van hebt en dat je bijvoorbeeld graag wilt dat de tandarts goed communiceert waarmee hij bezig is. Maar jij zal dan ook als patiënt goed moeten luisteren wat de arts zegt. zo kan de behandeling goed en vlot verlopen.