Als je veel nieuws over beroemdheden leest, heb je waarschijnlijk al veel gehoord over facings – welke beroemdheden hebben ze, welke beroemdheden hebben ze nodig, en hoeveel beter hun tanden eruitzien na het krijgen van facings. Als je je ooit afgevraagd hebt of facings geschikt zijn voor jou, lees dan verder. We bespreken de functie van facings en de vele manieren waarop ze je glimlach kunnen verbeteren.

Verschillen facings en kronen

De twee meest gestelde vragen die we krijgen over facings zijn: “Wat zijn facings?” en “Wat is het verschil met kronen?”. Facings zijn kapjes van porselein of composiet die aan de voorkant van je tand worden geplakt om het uiterlijk van je gebit te verbeteren. Ze worden vaak gebruikt op tanden met ongewenste vormen, permanente verkleuring of andere beschadigingen die alleen aan de voorkant van de tand zitten. Kronen zijn kapjes die over je tand of kies worden geplaatst. Kronen verschillen dus van facings in het opzicht dat ze een dekking bieden aan het hele oppervlak van de tand en niet alleen aan de voorkant van de tand. Kronen worden voornamelijk gebruikt wanneer een tand gebroken is, wanneer te veel van de oorspronkelijke tand al is vervangen door vullingen en wanneer een andere vulling of facing te veel risico’s met zich meebrengt.

Wanneer heb ik facings nodig en wanneer een kroon?

Een andere vraag die we veel krijgen is: “Hoe weet ik of ik facings of een kroon nodig heb?” Dit kan je zelf eigenlijk nooit weten, maar een tandarts natuurlijk wel. Aangezien er niet zoiets bestaat als ‘one size fits all’ tandheelkunde, bepaalt een tandarts of een patiënt kronen of facings nodig heeft. Elke mond en elke tand is anders, daarom kan alleen een tandarts beslissen wat voor jou het beste is. Hij heeft er immers het meeste verstand van. Als voorkomen kan worden dat een groot deel van de tand verwijderd moet worden om een kroon te plaatsen, zijn facings vaak de beste optie en om een natuurlijk gebit te behouden. Als de tand in kwestie gebarsten, verrot, van oneven grootte, of een oneven vorm is, wordt vaak een kroon geplaatst.

Maak een afspraak met een tandarts

Uiteindelijk weet je wat het beste voor je is als je je gebit laat bekijken door een tandarts. Ben je ontevreden over je gebit? Maak dan een afspraak met een tandarts. Maliekwartier Tandartsen is een tandartspraktijk in Utrecht die zowel facings als kronen zetten.