Tandenborstels: iedereen heeft er een en gebruikt hem dagelijks, maar hoeveel weet je er nou eigenlijk van? Je poetst je tanden twee keer per dag twee minuten lang en gaat naar een tandarts in Crooswijk en dat is in principe voldoende. Toch is het goed om enkele dingen over je tandenborstel te weten, zoals hoe lang je er een kunt gebruiken voordat je hem moet vervangen.

Hoe maak je hem schoon?

Je zou denken dat even afspoelen na het tandenpoetsen voldoende is om je tandenborstel schoon en hygiënisch te houden. Veel mensen doen dit dan ook, terwijl het helaas niet genoeg is. Spoel je borstel altijd met heet water af. Heb je in je badkamer ook een toilet? Bewaar je tandenborstel dan in een apart kastje of bakje. Bij gebruik van de wc kunnen er bacteriën vrijkomen die in je tandenborstel kunnen gaan zitten.

Wanneer moet je een tandenborstel vervangen?

Een borstel moet je na ongeveer 140 poetsbeurten vervangen. Poets je netjes twee keer per dag, dan betekent dat dat een tandenborstel zo’n tien weken mee kan voordat je een nieuwe moet kopen. Enkele dingen die erop wijzen dat je aan een nieuwe tandenborstel toe bent:

  • Je tandenborstel heeft vervaagde kleuren
  • De haren van je tandenborstel springen alle kanten op

Zie je de bovenstaande punten vóór de tien weken al voorkomen? Dan kun je gerust de borstel eerder vervangen. Soms kauwen kinderen bijvoorbeeld op de tandenborstel, waardoor hij eerder aan vervanging toe is. Ook is het verstandig de borstel te vervangen nadat je ziek bent geweest.

Waarom hebben haartjes verschillende kleuren?

De meeste tandenborstels hebben verschillende kleuren haren. Je zou denken dat dit puur is omdat het er leuk en vrolijk uitziet, maar het heeft ook zeker een functie. Het laat namelijk zien hoeveel tandpasta je moet gebruiken. Check de volgende keer dat je een borstel koopt de verpakking maar!