In deze blog gaan we je een aantal tips geven die jou en je partner een hoop last kunnen besparen tijdens het slapen. We gaan het namelijk hebben over snurken. Snurken kan veel overlast vooroorzaken voor je partner en de rest van het gezin. Het kan zijn dat je er zelf geen last van hebt, maar het bezorgd je partner slapeloze nachten. De volgende tips kunnen het voor jezelf of je partner een stuk aangenamer maken tijdens je slaap.

Alles begint bij een goede nachtrust

Veel mensen slapen te weinig en komen zo niet toe aan hun nachtrust. Een gezonde en regelmatige nachtrust is goed voor je gezondheid, het zorgt ervoor dat je uitgerust bent en je beter kan concentreren op werkzaamheden. Daarnaast zorgt voldoende slaap voor het afnemen of verdwijnen van snurken. Zorg dus altijd voor minimaal 8 uur slaap, hieronder nog wat tips:

  • Zorg voor een stille omgeving
  • Laat je smartphone niet dicht bij je
  • Zorg voor regelmaat
  • Doe geen dutjes overdag
  • En zeker voor het snurken, slaap op je zei in plaats van op je rug

Kun je nou echt niet op je zij slapen? Naai dan een tennisbal aan een oud T-shirt op de achterkant. Dit maakt het op de rug liggen zo oncomfortabel dat je uiteindelijk elke nacht op je zij slaapt, ook al gebruik je na een tijdje de tennisbal niet meer. 

Je gezondheid is van invloed

Snurken kan ook sterk beïnvloed worden door je gezondheid. Behandel dus altijd gelijk je verkoudheid, wanneer je verkouden bent, dan raakt je neus verstopt en ga je door je mond ademen. De kans op snurken wordt groter. Maar niet alleen ziektes, ook je gewicht is van invloed. Voldoende beweging, een goed gewicht en gezond eetpatroon zijn erg belangrijk. Het gebruik van alcohol is niet aan te raden als je van je snurken af wil komen. Alcohol verslapt de spieren nog meer waardoor de kans op snurken groter wordt. Met name de verslapte tong, mond en keel veroorzaken snurkgeluiden.

Snurken en slaapapneu

Soms kun je helaas niets meer doen tegen het snurken, het kan namelijk zo zijn dat je last hebt van ernstige slaapapneu. Dit kan worden vastgesteld tijdens een slaaponderzoek. Wanneer blijkt dat je echt last heb van slaapapneu, dan kun je dit laten behandelen. Voor de behandeling wordt een speciale beugel gebruikt die voor meer ruimte zorgt in de mondholte. Lassus tandartsen oisterwijk helpt met een behandeling om van de slaapapneu af te komen en zo weer een goede nachtrust te krijgen.