Het dragen van een beugel was vroeger niet de meest leuke ervaring. En het duurde vaak nog een geruime tijd voor deze eruit mocht. Tegenwoordig is er veel veranderd en daarom willen we je graag laten weten wat de nieuwe opties zijn als het gaat om een beugel. Tandarts Amsterdam wil je graag adviseren over de verschillende mogelijkheden.

De onzichtbare beugel

Bestaat hij echt of zijn het indianenverhalen? Tegenwoordig is de beugel een onzichtbare factor in het leven van mensen geworden. Vroeger zat deze nog opvallend in de mond, maar nu kun je beugels laten zetten die niet meer opvallen. Een groot voordeel.

Op maat

De onzichtbare beugel is op maat gemaakt en uitneembaar als je gaat eten. Het is een grote uitkomst, want zo kun je na het eten ook je tanden goed poetsen. Veel gemakkelijker dan bij de oude beugel. Elke gebit is weer anders, daarom is een afspraak bij de tandarts nodig om de beugel te laten zetten.

De kosten voor een beugel

Er komen een aantal kosten kijken bij het plaatsen van een beugel. Hoe zijn die opgebouwd? Het is lastig om een vast bedrag voor alle behandelingen aan te geven, omdat elke behandeling weer net even anders kan verlopen en langer kan duren. Wel zijn er een aantal indicatieve bedragen te geven:

Een lichte, medium en volledige behandeling waarvan de kosten respectievelijk tussen de 1000-1700, 1400-2500, 2300-3800 euro liggen. Bij een lichtste behandeling zet de tandarts ongeveer 7 beugels per kaak, een medium kent er 14 en de volledige behandeling werkt niet met een vastgesteld maximum aan beugels.

Wie kan de beugel dragen?

In principe kan iedereen een onzichtbare beugel dragen om een recht gebit te krijgen. Je kunt de beugel dragen als je kaken uitgegroeid zijn. Het groeien van de kaken stopt rond de leeftijd van 18 jaar. Soms kan je de beugel niet dragen, als het tandvlees ontstoken is of de tand extreem scheef zijn. Dan is een andere type beugel van toepassing. Laat je hierover informeren door je tandarts.

Hoe lang duurt de behandeling?

Een behandeling duurt tussen de 6 en 18 maanden. Deze begint met een intake bij de tandarts tijdens welke een behandelplan wordt opgesteld. Vervolgafspraken dienen om afdrukken van het gebit te maken, het behandelplan bespreken, de beugels te plaatsen en periodieke controles uit te voeren. Na het dragen van de beugel wordt er een retainer achter de tanden geplaatst. Dit is een plaatje dat zorgt dat de tanden recht blijven staan.