Veel mensen vermijden de tandarts door angst en bezorgdheid. Waarom kijken mensen op tegen een bezoek aan de tandarts? Sommige mensen anticiperen op pijn. Anderen maken zich zorgen dat de tandarts weinig tijd heeft of hun zorgen verwaarloost. Extra stressoren zijn onder andere herinneringen aan negatieve ervaringen uit het verleden en zelfs de steriele geur van de tandartspraktijk. Soms is gewoonweg het onderbreken van de normale routine voor een tandartsbezoek een bron van angst. Wanneer iemand toegeeft aan de angst, kan het leiden tot orale gezondheidsproblemen, die op hun beurt meer tandheelkundige behandeling kunnen vereisen.

Vertrouwen en communicatie

Een van de belangrijkste factoren bij het overwinnen van tandheelkundige angst is een goede communicatie tussen jou en je tandarts. Wanneer je je geïnformeerd en onder controle voelt tijdens een bezoek, ben je doorgaans minder angstig.

Tips voor een ontspannen tandartsbezoek

Als je nerveus bent over een aankomend bezoek aan de tandarts, probeer dan deze manieren om je angst te beteugelen:

  1. Deel je angsten. Als je gespannen of angstig bent, vertel dit dan aan je tandarts of de assistente. Het uiten van je zorgen zal je tandarts helpen om de behandeling aan te passen aan je behoeften.
  2. Focus op het regelmatig en langzaam ademen tijdens tandheelkundige ingrepen. Wanneer mensen zenuwachtig zijn, hebben ze de neiging om hun adem in te houden, wat het zuurstofgehalte verlaagt en het gevoel van paniek verder doet toenemen. Zoals bij sommige meditatietechnieken helpt een focus op een langzame, regelmatige ademhaling om stress te verminderen.
  3. Luister naar je eigen muziek. Als het geluid van de boor je stoort, neem dan je favoriete muziek en oortelefoons mee.
  4. Kijk wat je eet en drinkt. Vermijd cafeïne voor een afspraak met de tandarts. Eet eiwitrijke voedingsmiddelen die – in tegenstelling tot suikerhoudende voedingsmiddelen – een kalmerend effect hebben.
  5. Gebruik handgebaren. Spreek met je tandarts handgebaren af te communiceren. Wanneer je je ongemakkelijk voelt, geef dan een signaal aan de tandarts om de procedure te verlichten of te stoppen.
  6. Neem de tijd voor een afspraak. Kies een tijd voor je tandartsbezoek wanneer je minder snel of niet onder druk komt te staan. Dit kan een zaterdag of een vroege ochtendafspraak zijn.
  7. Ga op zoek naar goede beoordelingen. Als je op zoek bent naar een tandarts, vraag dan vrienden en familie om aanbevelingen. Een goede recensie over een tandarts van iemand die je vertrouwt, kan je angst verminderen.

Tandartsen hebben vaak op hun website vermeld staan of ze veel ervaring hebben met de behandeling van angstige patiënten. Zoek je een tandarts in Amsterdam? Kijk dan eens bij Dental Factory in Amsterdam West.